Wednesday, 17 July 2013

Random 2


Random ?

Nope.

Assalammualaikum.

Have you ever heard about this pepatah melayu “ Luka di hati walaupun dah sembuh tetap berparut ? “

Tiitt tiit tiit . okay . nak taip melayu lah. Bagi feeling kat diri aku sikit . *slap*

Dulu, dan sebelum ini , aku pun setuju kot dengan pepatah melayu ni yang direka oleh siapa pun aku tak tahu. Randomly , orang cakap biasanya pakai quotes kan. Lepas tu, that quotes akan bagi effect kepada si pembaca.

Quotes = positive cooperativity ?

Kadang kadang aku fikir,

“ macam mana aku nak tahu yang aku betul betul dah maafkan seseorang ? “
Seem like I be the one who doesn’t care too much about something yang remeh temeh . Tapi ,,, (short  stories)

Contoh 1 :  aku geram je dgn mokcikmokcik yang suka blame on me ‘kenapa stadi uni tempatan ‘ . kalau ingat je, mesti hati rasa nak marah. Walaupun aku dah maafkan diorang ?

Contoh 2 : aku makan hati kalau teringat kisah lama , how people , friends can easily justify me without ask or try to figure out what actually happen even im not the one who spread the rumours or create the rumours . but im AMONG them who heard about the rumours. Haha . masa tu rasa macam muka aku dah ada cop penjenayah. Walaupun tak buat, tapi tetap nampak penjenayah. Durrr


Contoh 3 : then , aku betul betul marah bila minta tolong dengan guys , tapi memasing bajet macho , ego agaknya. Dah kudrat pompan tak larat nak angkat benda berat or buat something yang kena together buat sama sama macam bersihkan taman yang telah ditugaskan ke satu kumpulan, but only girls who works while boys goyang kaki. Hati menyumpah.

Contoh 4 : kalau aku tulis lagi contoh, Nampak sangatlah aku ni mcm banyak marah kat orang kan. Haha

Dan semua contoh kat atas ni ( rekaan ? agar mudah bagi paham ? tak semestinya berlaku k ) , mungkin takes time untuk aku ( aku gunakan contoh diri sendiri lah )  memaafkan kepada sesape yang pernah buat aku marah and made me annoying or berjaya keluarkan tanduk setan dari kepala aku .
okay ayat sarkas .

Yeah. Manusia. Its not easily to forgive and forget . well-said. Well-said lela. Well-said . *double slap*
Pang.pangg.


Kalau dah marah or benci to someone who make your life turn around 360, ataupun acute angle je <60,  bukan mudah nak maafkan betul betul . as I said before , Im also not sure if im really really have forgiven them. How can I know that, even its actually hard to understand myself? Kenapa kalau dah maafkan, still rasa macam ‘terasa’ kalau teringat kembali kisah kisah itu ?


Tapi kan  islam tak ajar macam tu.
(terasa pipi kena lempang lagi sekali minta kena tarbiyyah).

Because I found this quote :

 bila terasa parut tu masih ada lepas hati terluka, tu tandanya hati masih belum sembuh sepenuhnya. Sebab hati tak akan pernah tinggalkan kesan parut. Sedangkan hati kotor masih boleh dibersihkan dengan zikir dan taubat. Jadi, kalau ada parut , tu maknanya kita belum betul betul memaafkan orang itu “

Dan juga :

Abu Hurairah ra, bahwasannya Rasulullah SAW bersabda: Musa bin Imran a.s, berkata: “Wahai Tuhanku diantara hamba-hamba-Mu, siapakah orang yang paling mulia dalam pandangan-Mu ? “
 Allah Azza Wajalla menjawab, “ Orang yang memaafkan walaupun ia mampu membalas. “ ( Hadis Riwayat Baihaqi )

Sungguhlah islam itu indah .

Itulah betapa susah nak memaafkan seseorang , walhal itulah perkara ALLAH paling suka. Sedangkan kita hari hari berbuat dosa samada dalam sedar atau tak , ALLAH masih lagi menyuruh hambanya seeking forgiveness  -taubat- sebab ALLAH Maha Pengampun.
Siapalah kita nak berjalan dimuka bumi ALLAH dengan perasaan marah kepada mereka yang lain, sedangkan kita juga hamba yang berdosa .

Juga :

An-Nuur : 22 .

Then, automatic dan secara tak langsungnya sifat SABAR pun terkait sekali.


Jadi, bila dah terjaga dari mimpi dan perlu meghadapi reality . . . . aku kena ada sikap pemaaf. Bukan maaf yang saja saja .

Alhamdulillah. insyaALLAH , the past is the past . everyone deserve the future .
Then, I want my future get blessing from HIM and barakahh too from ALLAH.


To those, who have made me freaking out ouch. Or annoyed me (haha ayat macam kejam) or made me angry , just chill out . you owe me nothing .  InsyaAllah tengah nak jadikan diri kebal. Mungkin. Phewww.  Just be happy . tak nak lah tunggu raya baru nak maafkan kan ? he he he he.

Orang remaja cakap , 0 - 0 ?
Haha.

Just want to start the new beginning .
New beginning of me ? inside lah. Kalau Nampak aku kecoh or kepoh or buat lawak bodoh or perangai bebudak please don’t judge me.

Hei lela.

“" If you try to please everyone you will end up pleasing no one, but if you please Allah, you will not have to please any one ".
++++++++
‘’’’’’plus, Allah would give you everything. but people can promise nothing’’’’’


Smile again :)

So, if you have forgive and forget , you will be happy . dan ada satu perasaan bahagia yang digelar ‘tenang’. Bila dah rasa bahagia dan tenang after dah maafkan orang , so you really really actually forgive them sebabb parut pun tak de ;)

Sebab Allah pun suka.

Selepas memaafkan orang lain ,  ( dengan susah payahnya memaafkan dan berusaha keras melupakannya ) and they do the same mistakes again . . . . . . . okay. You can scold them . hahahahaha and kill them .

DON’T EVER !

Spill it out . nangis ke . luah ke. Bagi rasa calm down sikit . then maafkan lagi . maaf  dan  maaf .

Easily to said than done ehh ?

Takpe, ALLAH tengok usaha . tak tengok natijah kan ?






Tak salah pun nak rasa marah . Cuma jangan dibiarkan amarah itu terus terusan bertakung dalam diri .
Still , kita manusia biasa kan ?

Tapi manusia ni ALLAH cipta hebat sebabb syaitan pun dulu , ALLAH suruh dia sujud kat ADAM tapi syaitan ni ingkar dan angkuh.
Jadi dah nyatalah syaitan ni musuh kita .

Marah tu kawan syaitan eh ?
Tak mau la kawan dengan depa. Depa kejam. Makhluk yang kompem ALLAH hantar direct ke neraka.

Dan akhir sekali , tak bestlah kalau aku je yang nak memaafkan.



Me , here , laila syahidah binti abdul rahim also seeking forgiveness from them who terasa hati or termakan hati or terguris hati or tersembilu hati or termarah , terasa diannoyed kan dulu dulu zaman kita remaja dan sekarang masih lagi remaja kay haha. Aku minta maaf. Saya minta maaf.

Dari dalam hati .

Betul betul minta maaf.

Kalau ada hutang tak dibayar lagi ke, boleh la minta.

Zaman remaja dan kanak kanak, mana lah nak ingat sangat kan :)

Still, im a human.
Who makes sins everyday . and try to seek forgiveness from ALLAH and my sahabah sahabah too.

Seorang sahabat ada memberitahu , 
“ jangan kerana disebabkan amarah seseorang terhadap kita atau hutang kita terhadap seseorang menyebabkan langkah kaki kita tersekat untuk memasuki syurga “

;)

Moga Allah redha.

InsyaALLAH sebarang masalah boleh diutarakan. Haha
Dengan ini, saya berbesar hati sekiranya ada sape sape nak tuntut hutang duit walupun seposen , ataupun nak settle masalah , ataupun apa apa yang sebagainya di e-mel saya.


Or skype with me, to get everything goes smoothly ( moga ALLAH permudahkan ) di:

laila.syahidah

haha gaya dah macam apa.
Tak apalah. Allah tengok usaha :)



it is not their fault to judge you from the past . because they might know nothing .

but it surely wrongs , if i hate them because they are judging me from my past . should be i know that Allah the best to know who i am. so I need to please Allah . 

--- bila hubungan dengan Allah kita jaga , Allah jaga hubungan kita dengan manusia yang lain  ---

obey Allah .


still , if you feel there have problems, try to settle it and leave the rest to ALLAH .
kadang kadang manusia ni hidup sebab terlalu memikirkan macam mana kita perform depan manusia berbanding nak perform depan ALLAH.



p/s :

semua orang ada masalah.

masalah belajar ?
masalah keluarga ?
masalah kawan?
masalah kewangan?
masalah dengan m-a-s-a-a-l-a-h ?
masalah dengan diri sendiri?

so, takes note. be optimis.

cuba untuk selesaikan. 

again. Allah tak tengok natijah. yang penting usaha .

usaha yang bukan main-main. usaha yang digelar , Mujahadah , bukannya Pekejadah. 
:)


semua yang berlaku ada hikmahnya.

jadikan point kejatuhan kita untuk push up kita to keep move on and learning from that mistakes.



tak pelik pun kalau nak gagal. sebab gagal sekali bukan bermakna gagal selama lamanya.

tapi pelik kalau dah gagal tapi tak nak usaha . tu namanya gagal sekali bermakna gagal selama lamanya.

tak kan nak jadi pelik ? ;)


thus, for me, untuk result exam semester kali ni, walauapapun keputusannya , i need to be ready to accept any results i get.

just , typing this for myself. 







































pisang lambat berbuah

There was an error in this gadget

Follow by Email