Tuesday, 12 March 2013

Assalammualaikum.

Saya sudah mula belajar untuk part 4 ( tahun 2 akhir ) di uitm shah ale ini. koya nya nak kecek kelate .

First impression as usual always negative thinking.
"  Fuh.. apesal subjek ni macam susah je. boleh ke aku stadi ni. menyampahnya . bla dan bla dan bla. "

Tapi sebenarnya, dalam proses belajar mestilah tak mudah. sebab tulah kita kena BELAJAR : D

selalu motivate (paksa motivasi) diri sendiri untuk berfikiran positif. Orang kata dalam belajar ni senang je sebab teori semata. Tapi tidak pada course food technology. Ia tentang teori dan praktikal dikala kita belajar.

Ceh. aku sebenarnya bukan nak cerita pasal studi pun.

Jelesnya aku tengok orang yang kahwin awal ni. Kononnya aku jeles. Tapi , apa nak buat . . sekarang ni bukan masa untuk berfikir soal kahwin.
Tetibe kawan aku cakap, " kalau kau tak fikir soal kahwin, sampai bila bila kau tak akan buat persediaan nak kahwin " -_____-""""""

FINE.

Instead of thinking about marriage, i tend to think about my deen. Mendalami agama juga sebagai satu persediaan juga kan ? :)

stok berborak dengan kawan, sedih sebenarnya kalau kahwin lambat . nanti dah tua, anak belum lagi besar. sempat ke timang cucu. haih . stok borak dengan kawan aku yang sorang ni memang macam ni. HE HE HE


Ada satu perkara yang aku paling tak faham .

Kenapa bila sesiapa je jumpa aku, " kau kan dah ada calon ".
 atau sesiapa yang jumpa mak aku , " tak lama lagi tu bermenantu la kau. kan dah ada calon anak kau "

Aku sendiri buntu. macam mana diorang tahu aku dah ada calon sedangkan aku sendiri tak tahu sape calon aku. Sedih tau diri ni tak pernah menjadi kepunyaan sesiapa walaupun untuk sesaat tetibe kena gosip macam ni. mintak pelempang laju laju  dijauhkannnnnnn . Kesian bakal suami aku nanti.

Aku agak la kannnnnnnnn , orang kampung ni mesti salah anggap kot kalau aku keluar jalan dengan adik sedara atau adik sendiri atau abang sendiri . mungkin diorang ingat aku dating ? ( harap dijauhkan dari fitnah ) . tu lah susahnya, orang kampung kenal aku tapi tak kenal abang dan adik aku. susah jugak jadi PEMES ni. HA HA HA

Oh ya. Hari tu aku makan ABC dan cendol dengan adik adik sedara aku yang kecik kecik tu. duduk semeja dengan diorang . Pakcik ABC tu cakap , " aku tengok kau ni dah macam budak 13 tahun keciknya makan semeja dengan diorang " -.-'''''' perli tak kesudah . dulu cakap aku ni besar. sekarang  cakap aku ni kecik. aku ni dah macam metal yang bila panas mengembang , bila sejuk mengecut.

SABAR JE EDEN. pujian tu kot. he he


Oh Ya. Aku baru je baca buku ' denyut kasih medik ' . ( habis ketinggalan aku ni ). Tabik springgggggg .

InsyaAllah , mungkin nak ikut jejak langkah . Dalam bekerja kita berdakwah . Jadi nak ke arah itu, kena bersiap dari sekarang . AYUH ! tapi aku bukan boleh berdakwah macam doktor. aku tak rawat patient .



ingatkan hujung minggu ni nak balik rumah betulkan ekzos kereta tu . dah berkarat keparat . Tapi apakan daya , tetibe ada KI . Modul 7 ! yeah . mesti akan jadi antara paling JUNIOR masa program tu.
maklumlah , ini program second last KI di UiTM. biasanya senior yang akan hadiri modul 7. Tapi aku bukan senior . Baru part 4 . Walaupun dah tinggal kat UiTM shah alam dekat setahun lebih , blok dan bangunan FSG ni pun aku bukannya ingat . jadi, aku suka nak elak untuk dari orang bertanya kat aku, " adik, bilik XYZ ni kat mana ? "

dan jawapan aku either panggil kawan aku untuk jawab soalan dia atau ...... " maaf, saya tak tahu ". kesian dia :(

kesiannya sapa jumpa aku. uwaaaaaaaaaaaa :'(






lets fight ! for the best future .

For Allah. Deen islam . Family . ourselves .

for malaysia ?



" Sesungguhnya , orang yang kuat adalah orang yang dapat menhan kemarahannya "

dan orang yang bijak adalah mereka yang sentiasa ingat akan kematian.

Kahwin tu tak pasti . tetapi mati itu adalah pasti.

Wallahualam. Forgive me :)




teringat ayat doktor tu sampai sekarang
" INSYAALLAH, berserah dan bertawakal kepada Allah . Moga masalah ini boleh selesai . Tak perlu risau "

Positive thinking always. 

Kita ada Allah :)

Kita ada agama . agama kita paling indah :)



















No comments:

pisang lambat berbuah

There was an error in this gadget

Follow by Email