Wednesday, 26 December 2012

My Little boyfriend.



Assalammualaikum.

Semoga sihat sejahtera semuanya..

Esok my little boyfriend , Mohd Nazihan Atif nak buat pembedahan.

He is part of my heart.

" Atif sayang kakak tak ? "
--- " Sayang ! "

atif ni anak jiran aku. dari kecik mak dia habis pantang , mak aku yang dok jaga. masa dia baby, aku tak rapat dgn dia sbb aku kena pi study n9. Aku rapat dengan budak ni semenjak aku cuti 5 bulan lebih sebelum masuk degree di UiTM shah alam. (cuti fast trek). Dia makan , aku suapkan. Dia tidur dulu kat buaian (umur dia 2 tahun lebih ) tapi semenjak aku kat rumah ni, dia tidur atas toto je. hehe lepas tu mengada ngada nak aku temankan dia tido.
" kakak, tido la sini "
terpaksa la aku pi baring sat sampai dia tido. selalunya aku tidur tipu tipu , tp last last tertidur sekali dengan budak ni. HOHO

tiap petang aku suka berjalan dengan dia. Naik moto pusing kampung. tak pun , naik basikal dokong dia . tapi jalan dekat taman sebelah jelah. dok pi naik kete pi beli jajan dan kuih muih.
senang kata, dialah peneman setia aku. My Little boypren. :D

atif sebenarnya dari kecik tak berapa sihat. Kadang kadang asma. Sebenarnya dia ada leukemia. Parents dia kerja. Atif ni kalau dok sini ( rumah aku ) dia jadi macam aktif gila . macam takde penyakit . Adik adik aku dan adik adik sedara aku kalau dok pi shuffle , si atif ni join . kadang kadang buat lipat atas bawah . OI pening ! dah tak macam sakit aku tengok.

Satu perkara yang aku tak suka buat kat orang lain, tapi aku paling gemar buat kat atif. -> suap makan.

sebab perasaan sayang aku kat budak kecik ni dah macam adik aku sendiri (kadang kadang aku rasa aku sayang atif ni lebih dari adik aku sendiri sebab aku spent masa lebih kat atif ) , jadi aku suka suap dia makan. aku suka makan pedas. Si atif ni semenjak dok dengan aku, dia dah pandai makan sambal. HAHA . mak dia pon dok pelik . dah macam anak jawa. :P

kalau aku bawak pi jalan , mesti orang ingat ni adik aku. muka hampir sama. kalau mak aku pulak , orang dok pelik. semenjak bila mak aku ada anak kecil ? HAHA muka pun lebih kurang mak aku si atif ni. mungkin sebab dari kecik mak aku jaga. tu ada aura mukaaa ~~~ (heh! )

semenjak aku dok study shah alam , tak sampai 3,4 hari aku dah start rindu kat atif. tu aku selalu dok menghilang kalau tak de kelas. balik rumah sebab nak jumpa atif !

mak atif ni seorang cikgu. jadi cuti sekolah ni mak aku tak jaga dia. cuti . tapiiii mak dia sporting gila. kalau aku mintak nak ambil atif, dia bagi je ! haha dia lagi suka kalau atif kat rumah aku sebab mak dia boleh buat kerja. aku pun no hal kalau atif ni kat rumah aku. sebab dah sayang :) aku tak pernah rasa atif ni macam anak orang lain

Aku memang sayang budak. sebab aku suka budak budak. Tapi, aku tak pernah sayang budak budak lain macam aku sayang atif.

Allah bagi rasa sayang kat budak ni terlalu mendalam.

Seminggu sebelum study week, aku balik rumah sat. parents atif belikan basikal untuk dia. dari rumah dia aku dah boleh dengarr suara dia gelak gelak main basikal hepi sangat. gerammm aku ! tapi aku let go budak tu biar hepi dengan basikal dia. dah rancang study week nanti boleh main puas puas dgn dia. hoho !

masa aku balik rumahhhhh, " mak, nak ambil atif "

" dia tengah demam kat rumah " ok. aku cadang ambil lagi 2-3 hari.

tapi sekaranggg ,,,,

atif kat hospital. demam panas dia tak kebah :(

HUKM.

doktor tak dapat sahkan kenapa atif sakit. bukan sebab leukemia dia attack. bukan sebab asma. tapi demam panas. 40degree. tak kebah kebah. doktor cakap, tak boleh berlanjutann lebih 3 hari. jadi doktor esok nak buat pembedahan , nak ambil air tulang sum sum belakang ? tulang belakang ? ( aku kurang pasti sebab mak dia talipon nangis teresak cakap dgn mak aku ). doktor nak cek sebab kemungkinan takut ada jangkitan kuman di otak.

Miss him so much.

Tak dapat tahan air mata setiap kali fikir pasal dia. Dia kecik lagi.

Kita merancang tapi perancangan Allah adalah sebaik baik perancangan.

Aku berserah dan berdoa. Semoga Allah panjangkan umur dia. pulihkan dia. Miss him . really. a lot.

Hanya kepada Allah kami bergantung dan berserah.


my mom, atif, my aunt.

Semoga Allah sembuhkan atif.
Allahurabbi.
May Allah Give him extra strengthness.










Friday, 21 December 2012

sem 3.

ASSALAMMUALAIKUM.

hari ini hari sabtu . siang tadi hari jumaat . so , how's your day ?

Jumaat semalam berakhirlah kelas aku pada sem ini. walaubgaimanapun , next week aku ada dua lagi test . 1, home test , dan satu lagi just datang je jumpa lecturer untuk terus buat test.

Sem ini , alhamdulillah . Terlalu banyak perkara yang dilalui .SYUKUR Ya Allah .

sem ini aku terasa feeling belajar . feeling bergunanya ilmu yang aku dapat dalam kelas. feeling faham perkara yang lecturer ajar untuk aplikasi afterwards.

Bukan macam sebelum ini, belajar pun feeling tak ada, masuk ke tak masuk, redah aja. asalkan dapat good result . ye dak ?

Something happen actually membuatkan aku sebenarnya terasa nak belajar . belajar untuk merasakan perasaan belajar . Belajar ilmu sains atau ilmu apa apa semuanya perlukan rasa . dan rasa itu mampu hadir kalau kita mulakan dengan niat . :)

belajar - for Allah . for your deen , islam. for family , for yourself.

kita manusia , terlalu banyak tanggungjawab sebenarnya untuk dipikul dalam sedar tak sedar .

Kadang kadang kita terlalu banyak berfikir tentang masa depan. Berfikir tentang masa depan tanpa mengambil apa apa tindakan. So, act.

hari ini menentukan hari esok.

dan sebaik baiknya , hari ini adalah lebih baik dari semalam . :)

belajar belajar belajar adalah tanggungjawab utama kita sekarang. belajar pun jihad jugak dak ? tapi macam mana nak bawa belajar ni selari dengan jihad ? Buat untuk Allah dan islam ! HEHE. aku punnnn kadang kadang jugak terlupaaaaaaaa . Bila tension , ingat lah perkara ini . Kita belajar untuk Allah , InsyaAllah Allah akan tolong kita. Mohon semoga dipermudahkan segala urusan :)

Ni dah nak start study week . 3 januari 2013 stat exam. 21 hb januari 2013 habis exam.

SEMOGA ALLAH PERMUDAHKAN URUSAN KAMI .

Allahumma yassir wala tuassir.

Semoga Ilmu yang kami pelajari ini mendapat berkat dan Redha dari - MU.

ALHAMDULILLAH . next sem akhirnya masuk semester 4 ! dah ada no 4. sebelum ni dokkk  pakat sem 1 , 2 , 3 je. diploma 1, 2,3 then bla pi fast trek . fast trek part 2 n 3. next sem 4 ! Alhamdulillah . baru rasa macam dah besauuu sikit . umuq pun 20 tahun naaaa. Alhamdulillah Allah masih beri nyawa, peluang untuk memperbaiki diri.



uhuuuu sem ini aku masuk acara SAF je. sem last at least banyak jugak event uitm ni aku join. tapi tak pe lah. oh . dalam Uitm ni ada kelab PMH . sangat aktif . bagi sesiapa yang nak masuk UiTM shah alam ni, bersyukur lah. ada banyak program. terpulang nak sertai atau tak. aku pun jarang je join. hehe

maklumlah , dah tetiap minggu balik rumah. jadi lebih kepada aktiviti di masjid meru yang disertai berbanding aktiviti dimasjid mizan :)

so , here ! saya nak ajak . meh meh datang sempena tahun baru !
LOKASI : masjid as-syariff , meru klang.



mari penuhi masjid diambang tahun baru. :)))))

kita laungkan ALLAHUAKBAR ALLAH maha besar :)

hehe. nak study week ni. aku tak dapat bayangkan macam mana aku nak study ctu 553. macam sejarahhh ha.

ok lah. 

seorang gadis universiti dok minat kat sorang laki ni. tapi dia dan laki ni tak kenal pun . cuma pompan ni perasan lelaki ni suka datang pi masjid , dok main sukan kebetulan dia ternampak. tetibe dapat tahu lelaki tu last sem di universiti tu . tak ke sadis ?

ok. bai assalammualaikum. WISH LUCK kepada semua student universiti yang nak hadapi final juga terutamanya student UiTM ! : D



Thursday, 13 December 2012

mereka !


Assalammualaikum :)

eh. semua. apa khabar. Semoga semua baik baik dan berada dalam jagaan Allah selalu.

MEREKA.

umum bukan ? : D

Mereka.

yang selalu memberi semangat dan menjadi pencetus untuk aku sentiasa berjaya dunia dan akhirat . Mereka yang telah  mengajar aku erti kehidupan dari aku lahir sampai besarrr dah sekarang. sweet 20. hoho. kawan aku cakap salty 20 -.-
Mereka yang tak pernah putus asa membimbing aku, membahagiakan aku. Dan segala galanya adalah sebab mereka aku menjadi insan pada hari ini. MY PARENTS :)

Mereka.

yang menjadi teman setia buat gaduh , wrestling , bual bual kosong , bual bual berisi , solat sama sama , berlumba siapa lagi banyak menghafal ( part ni aku selalu menang, tapi sekarang aku give up sebab adik aku yang bongsu tu masuk tahfiz setiap kali cuti sekolah. Dia menanggg ha ) . Gaduh kecik kecik sampai demam , rupanya salah urat. HEHE   Tapi gaduh gaduh ni la yang best sebab hubungan kita tak kan putus umpama air yang dicincang tak kan putus. tak gitu ? Best jugak adik beradik semua laki. Semua pakat aku buli. Durr aku yang kena buli ? Sometimes. haha MY SIBLINGS !


Mereka

yang osem sudi menjadi kawan dan tempat mendengar ketika aku buat lawak bodoh. kui kui. Mereka yang selalu menolong aku. Yang suka menemani aku ketika aku sorang sorang. Belajar sesama. Kejut solat . Pi jadi imam atau makmum ketika duduk serumah atau sekolej atau seasrama. Mereka yang aku amat terhutang budi........... Mereka yang merupakan antara anugerah yang Allah bagi  . MY FRIENDS !


Mereka.

mereka yang kadang kadang spoiled kan mood aku. yang membangkitkan kemarahan dan ketidakpuasan hati aku. Mereka yang bukan menjadi parasit kehidupan , tetapi mereka inilah yang mengajar aku tentang ragam kehidupan.

Dan semua ini aku perlu panjatkan kesyukuran kepada Allah. Allah telah memberikan aku nyawa. Memberikan aku kehidupan. Memberikan aku rezeki. Memberikan aku keluarga , kawan , saudara dan nikmat yang paling indah, nikmat deen , Islam . Alhamdulillah. Hanya kepada Allah tempat aku bergantung untuk meneruskan cabaran dalam kehidupan ini. :) Syukur Ya Allah. Semoga aku terus menjadi hambaMu yang tidak melupai nikmat yang Kau berikan.


Bercakap mengenai syukur, Sungguhlah andai kita bersyukur dalam semua hal, insyaAllah kita akan rasa cukup. Tapi ini bukanlah bermakna kita perlu mengundur ke belakang. Teruskanlah bergerak kehadapan untuk mencari erti sebuah kecemerlangan dunia dan akhirat. :)

Ha, part last ni aku nak cakap perkara paling mengejutkan yang baru aku tahu. Disebabkan aku ni student fast track, jadi dalam kelas aku tu mostly budak yang datang dari asasi dan matriks. Majority is them. MENIRU DALAM QUIZ DAN TEST. apakah perkara ini dilihat sebagai perkara yang normal dan mendatangkan pahala? ouch ! bukankah meniru ini tidak baik ? ke, aku yang sekema sangat?

ok fine la aku sekema. tapi kalau setakat bincang dengan kawan , mungkin bagi mereka ok lah kot.

Tapi part kantoi masa aku mencari attandance. Aku ambil dari atas meja diorang (masa tu aku jawab quiz habis awal) dan ternampak notes bawah kertas quiz ! ok fine ! mungkin quiz je kot. datang lah hari saiyidul ayyam hari jumaat, ada test islamic food law. durrrrr . yang ini tak boleh bla. kawan meniru kawan dia yang kat sebelah . Kawan yang kat sebelah tu tengok notes bawah meja. apa aku boleh buat ? balaci ? bagi tahu lecturer ?

nothing.

OHHHH. panas panas.

lagi satu ini bertambah panas bila tengok perlawanan bola tadi. kalah 0-2. YAWWWW

mungkin inilah dinamakan, " INNOCENT OF MALAYSIA " kalau main bola tempat lawan je, mesti dapat layanan buruk. then nothing tindakan yg boleh kita ambil.

ye, tak semua perkara boleh kita ambil tindakan. ye tak?

tapi kita ada 3 cara untuk mengambil tindakan.
1- melalui tindakan.
2- melalui percakapan.
3- melalui hati.

and im sure most of us at least can take an action through the smallest effort iaitu HATI :)


eh. final bola nanti nak support singapura atau thailand ? ohh . aku tak nak tengokkkk la. hehe.

JADUAL FINAL EXAM dah keluar ! semoga semua berjaya. semoga ilmu ini Allah berkati sebagai amalan yang akan dibawa ke sana nanti, insyaAllah :)

selamat malam. ini malam penuh emosi. huk huk.

                   stokin kesayangan aku hilang lepas solat di rumah atok. masa tu tengah ramai tetamu. :'(
sape jumpa, boleh infom aku. ahakssss.

MAY ALLAH BLESS US. AlWAYS. TO THE BEST MUSLIM. OR BE A BETTER PERSON FROM YESTERDAY.
selagi ada masa, tidak mustahil untuk berubah.


p/s : study week nanti nak buat kek red velvet la. hiksss









pisang lambat berbuah

There was an error in this gadget

Follow by Email