Sunday, 13 November 2011

Love is friendship

Assalamualaikum

LOVE IS FRIENDSHIP.

Kalau aku terjemahkan dalam bahasa melayu, bermaksud
CINTA ADALAH PERSAHABATAN.

Apa kaitan cinta dengan persahabatan? adakah  kita tak kan sedar bila kita suka kat seseorang tu. ?

Ok. Kita akan sedar bila kita suka dekat seseorang tu. Tapi kita tak kan sedar bila kita jatuh cinta pada dia. Dan untuk mengenali seseorang tu, kita kenalah kenal dulu dengan dia. ‘untuk tahu dia sesuai dengan kita? ‘
oh. Maybe. Jadi bila dah berkawan, dah kenal, barulah akan muncul rasa cinta? Ewwww~~ pheewww~~ tui tui tui!



Sebenarnya, untuk mewujudkan sebuah persahabatan itu, kita memerlukan kasih sayang. Bila kita dah sayang dan suka pada orang lain, maka bolehlah wujud terms of ‘ kawan , sahabat , rakan, and etc ‘. Kasih sayang banyak kategori kann~ Love is friendship à bukan lah kasih sayang yang akan kita curahkan untuk jadi teman sehidup semati macam hasben atau ur waif. Durghh.  Tapi perasaan kasih dan sayang untuk kawan.

How about family? Bila difikir fikir balik, kasih sayang kita kat family pun lain. See.  Sekalipun kadang kadang kena marah ngan parents, gaduh dgn siblings gila-gila, cakar-cakar. . tapi still kita sayang family dan kita perlukan diorang dalam life ni.

Dan perasaan sayang ( CINTA ) kepada Pencipta Kita, Allah s.w.t dan Rasulullah pun tidak sama dengan taraf dan perasaan kasih dan cinta kita terhadap orang lain. Yeah. We need to put the first love to Allah and Rasulullah. After we love them, we can love others. Perasaan sayang itu, Allah yang bagi kan. Kalau kita tak cinta Allah, DIA boleh hilangkan perasaan itu dari hati kita dengan serta merta. J

FRIENDS. Kalau tak de kasih sayang, macam mana bole kawan? Kalau ade perasaan benci, boleh ke kita nak berkawan? Bila dah ade perasaan benci, nak bercakap dan bergurau senda punnn susah kan. J

Ada orang cakap “ friendship adalah friendship. Love is love. Dua dua tak de kena mengena”.
However~~~


Man is social animal. He can not live alone. He needs some near and dear to share his joys and sorrows. We can call the near and dear as friends. Friendship is the marriage of two souls. Two person develop friendship when they have similar views.



Mostly gurlzz, mereka perlukan kawan untuk luahkan ( sharing ) their problems, their joyness with someone(s). For boysss plak, kadang kadang orang cakap, lelaki mana suka nak cerita masalah diorang kat sape sape. Tapi tu sume hanya perkataan which show EGO. Yeah. Aku ada kawan lelaki hape. Suka cerita tentang life dia yang hepi hepi. Dan aku pun suka mendengar cerita dia. Kadang kadang kita perlu berkongsi kegembiraan juga kan. Hmm. Dan untuk berkongsi kesedihan atau kekecewaan, memang boys tak suka nak share share. ( sebab tu pesakit jantung di negara ini didominasi oleh lelaki dan peratus wanita untuk hidup lebih lama adalah tinggi compare dengan lelaki.) Mostly kaum Adam ni, hanya bermain dota sampai lewat malam (atau mungkin tak tido?) , karaoke, bersukan ataupun did some activity(ies) to release their tension. Untuk lelaki yang ada blog, twitter n fb yang menjadikan medium untuk lepaskan perasaan kecewa dan sebagainya, tahniah. Risiko nak dapat sakit jantung KURANG. HAHA.


Aku rasa sape yang malas nak cari teman hidup, ataupun takut kecewa , ataupun susah nak put trust on someone, dia akan pilih bestfren dia untuk jadi teman hidup tanpa bfikir panjang.


Friendship demands a balance: you give, you have to receive and vice versa. Unbalance is something unknown to friendship but very familiar to pals and buddies. In true friendship, you want to give up your life for your friend: just as simple as that.



Macam mana pulak dengan orang yang dah berkawan lama, dan salah seorang tu dia Fall in LOVE? Salah seorang je k. Then, aku bet better dia ignore perasaan dia dan jangan terlalu berharap. Perasaan tu hanya bole membuat diri kita merana.



Yeah.

RULE HOW TO BE HAPPY ? ----> Dont expect anything from anyone.


Just buat macam biasa. Kalau betul korang suka kat dia, tengok bila 2,3 tahun lagi samada perasaan tu wujud lagi ke tak. Kadang kadang some person(s) keliru dengan perasaan dia dan tak dapat nak bezakan sayang dia berada dalam kategori mana. Dan aku prefer untuk rujuk dekat sini  TEMPORARY FEELINGS bagi mendapat explanation yang lebih jelas.

Tapi pada pendapat aku, perasaan diri sendiri pun susah untuk diselami, apatah lagi nak menyelami perasaan orang lain. Juz live your life with the right path and happy with the way you have chose. And and and. . have a fun with people surroundings you. They can bring happiness and sometimes they also can give SORROWNESS. Hheueueheueheue.


::::::: ::::::: ::::::::   dan. kalau kita nak cari pasangan, mestilah nak cari pasangan yang boleh berkongsi kehidupan. kegembiraan. kesedihan. belajar bersama untuk jadi yang baik dan terbaik. saling bimbing membimbing. dan secara tak langsung, poasangan hidup kita bukan hanya title suami or isteri. hubby or chubby, tapi dia juga kawan kita. kawan baik kita. so, dlm marriage, akan wujud istilah love AND friendship. Dan perasaan cinta itu wujud tanpa sebab.





1 comment:

katakbaek said...

bila budak matured berfalsafahh..

pisang lambat berbuah

There was an error in this gadget

Follow by Email