Sunday, 25 September 2011

tak perlu risau walau diri tak cantik.

assalamualaikum.

hape tajuk. yep. tak perlu risau walau diri tak cantik. tapi perlu risau kalau diri tak comel  baik.

::: dont judge a book by its cover :::

same goes with women in this world. guys too.


muka lawa tapi hati busuk bole pergi jauh jauh dari jadi kawan aku. *hee*

muka hensem tapi perangai macam cibai  err. . tak senonoh pomm bole pergi main jauh jauh sebab aku tak suka. then, bile aaku tak suka, kompem lagi ramai tak suka.


YE KE CIK LELA?

eeehhh. tak la. masing masing punya citarasa berkawan lain lain. sama macam citarasa kita nak pilih pasangan hidup punnn. lain lain. sebab tu la kadang kadang kita tengok, perempuan cunnn giler tapi suami ###. well. itu sebab perempuan tu bukan bcinta dan berkahwin atas dasar fizikal je. tapi dia lebih consider *maybe* religion, manner, money (?), . . and act.

tempek muka maher zain nak cover ketidakcomelan.

macam aku, aku tak memilihhh dalam berkawan. gemuk kurus huduh lawa cantik comeL gelap cerah. ada aku kesahhh? tak  .  sebab aku punnn gemuk, tak lawa. *terasa*




tapi kalau ade yang suka menggedik, (kawwww kawww punye gedixx), harapann la aku nak rapat. buat sengsara hiduppp wo. tapi borak borak still lagi. no prob.

tak perlu risau walau diri tak cantik.

ALLAH tak memandang pada rupa kamu. Tapi tingkah laku kamu. percakapan kamu *terasa*.

dan manusia manusia yang hubungan rapat bertahan sampai berabad dekad juga bukan disebabkan oleh faktor rupa. its all about manner. baik tingkah laku, orang lain pasti akan suka bkawan dengan kita. deadly serious. just kita perlu berkeyakinan untuk berkawan dengan semua orang.

sama jugak dalam situasi korang nak buat presentation untuk pihak luar. pihak luar yang skema dan garang dan bla bla bla.. dan datang nak amek markah presentation kita. (ayat keling). wajah lawa tak de harga, tapi pakaian kemas ade markah . keyakinan yang tinggi membuatkan mereka berkobar kobar untuk dengar lagi presentation kita. YEAH! *tapi, certain certain person amek bonus mark untuk muka lawa. durrrh. itupun kalau presentation dorang gempak la kannnn.

seterusnya. pasangan? eh. ade je orang cunnn tak kawen lagi. so, yang rasa rendah diri Sgt~ ~ ~ mengatakan diri tak lawa tak payah risau k. jodoh da ditetapkan. usaha untuk MENCARI. yep! kalau diri lawa tapi dok rumah tak buat pape kerja, pemalasss pulak tuh, harapan la orang nak masuk meminang.
 tapi kalau tak lawa ponnnn, rajin, pegi tolong mak masak masak kat rumah jiran jiran ke, sahabat handai ke, kompem ade mak mak orang lain (bakal mertua kot) berkenannnn tengok kita. *aku la tuuhhh* haha.

:::: kawan aku lelaki pernah cakap " aku tak kan jelez tengok orang lain sebab aku tahu pasti ade seorang pompan diciptakan untuk aku ". (ayat ni aku ubah sikit sikit ikut sedap mulut aku baca. ahakss).

so, berbalik kepada keyakinan kita terhadap jodoh yang telah ditakdirkan oleh Allah. kita perlu mencari. pasti ade untuk kita.

urhhhh. sebenarnya aku post tajuk ni lepas aku baca kat satu blog tu, dia cakap macam ni " perangai baik tapi muka hodoh, kompem ke mak mertua nak jumpa. baik guna simply CT nak lawakan muka kau". aku amat amatlah terasa. terasa terasa terasa.
aku tak lawa wehhh. tapi aku bsyukur aku ade fizikal yang sempurna. alhamdulillah.

tapi, betul ke mak mertua akan reject kalau tgok muka bakal menantu dia huduh?

nak je aku sepak sepak blogger tu.

nak je aku jadi anonymous dan kutuk dia kaww kaww. maksud aku. aku ceramah dia. biar dia insaf sikit. tapi, aku tak jadi bagi. haha.

tetibe plak tadi secara kebetulan, my mr.K baru update blog. yeah. bole pergi baca post dia tentang saya tak comel.

Pape pun bagi aku. rupa tak de harga di sisi Allah. Tengok balik amalan amalan kita . samada dipandang Allah ataupun tidak. itu yang utama. ya. itu yang utama. Jadi, jomjadi cantik dipandangan ALLAH.
 (^___^)




p/s : lusa hari terakhir syawal. peluang puasa 6 masih ade. tapi yang baru nak stat, babai.





Tuesday, 20 September 2011

aku tengah rasa down . tapi aku tahu. aku boleh.

assalamualaikum.

final tengah berlangsung.

tapi, aku dah rasa down. tak salah kan untuk rasa down sekali sekala. yang pasti, aku kena bangkit dari semua ujian ini. aku perlu pujuk diri .  aku perlu tabahkan diri  . aku tahu aku boleh buattt walaupun susah. ye. susah untuk memujuk diri sendiri.

aku ada ramai kawan. ramai kawan aku pandai pandai. tipulah kalau aku cakap aku tak jeless tgok dorang punya markah tinggi tinggi. tapi aku tahu, effort diorang lebih banyak dari aku. 

aku ade seorang kawan antara ramai ramai tu. err. . rapat? tak sangatlah. tapi kamceng. haha.
*perasan*.

tak sangka dia pun rasa down. tp aku tak mampu menipu. ( tapi dalam hal lain, aku boleh je menipu. lagi lagi bila aku cakap korang semua hensem hensem atau lawa lawa). ehem.

jadi, aku rasa aku kena bg kata kata semangat kat diri sendiri dulu. baru aku bole yakinkan org lain. betol tak? ye ye. betol betol betol :)

dem. sah sah. lpas ni aku akan ade tabiat dan hobi baru iaitu bcakap dengan diri sendiri. sedih itu hanya sementara. tak salah untuk menanges.


tak semua perjalanan kat dunia ni akan berjalan lancarr.
kita semua pasti akan diuji.
diuji dari segi perhubungan, kesihatan, kewangan, pembelajaran n sebagainya.
semua ujian itu adalah halangan yang kita perlu lalui untuk mendidik diri kita menjadi lebih tabah. 

ujian itulah yang membuat kita lebih ingat kepada-NYA.

Setiap masa DIA ada bersama kita.

Pohonlah kepadaNYA agar hati kita tabah untuk hadapi semua ini. manusia itu lemah. Iman adalah pemandunya, agar kita tetap mempunyai kekuatan untuk teruskan perjuangan. 

Bangkitlah wahai laila syahidah dan sahabat sahabat laila ! yeah!

janganlah terlalu mengharap untuk betul dalam semua perkara yang kita lakukan. tapi haraplah agar apa yang kita dah buat, merupakan perkara terbaik yang kita mampu beri dengan usaha kita.

oh. berbelit pulak dah ayat aku.



"Imagine there is a bank account that credits your account each morning with $86400. It carries over no balance from day to day. Every evening, the bank deletes whatever part of the balance you failed to use during the day. What would you do? Draw out every cents of course? Each of us has such a bank. Its name is TIME. Every morning it credits you with 86400 seconds. Every night, it writes off as lost, whatever of these you have failed to invest to a good purpose. It carries over no balance. It allows no overdraft. Each day it opens a new account for you. Each night it burns the remains of the day. If you fail to use the day's deposit, the loss is yours. There is no drawing against 'tomorrow'. You must live in the present of today's deposit. Invest it so as to get from it the utmost in health, happiness and success. The clock is running. Make the most of today."
kredit to blogger hanis zalikha



aku tahu aku wanita  gadis yang tabah. dan aku tahu kawan aku tu adalah seorang yg gagah dan kuat. berani hadapi ujian. yeah. insyaALLAH. La tahzan. innallah ha ma'ana. jangan bersedih. sesungguhnya Allah tu bersama kita. ayuhlah sahabat. kita maju ke depan!


Monday, 5 September 2011

poof.

tak sangka.

aku deactive facebook.

kali kedua.

aku pun tak dapat agak bila aku akan reactive balik fb aku.

aku rindu ngan twitter aku. tapi aku da tak suka ngan FB aku. ooo. *sekali kalau aku da reactive, sume org aku stalk kottt. haha.

biarlah. aku masih ada blog untuk aku menaip n luahkan apa yg aku rasa.

aku masih ada tumblr (tumblr org lain) untuk aku lawat.

Tumblr mbuat hidup aku lebih bermakna.hak hak.

Tumblr bole rawat hati aku ketika aku sedih. n bole hiburkan aku ketika aku stresss.

HAHA. Mr.K yg rekemen. dan. . . aku setuju ngan dia. :) :)

ok. aku rasa mood nak update tentang love ewww ewww masih ada. andai hati dan tangan ingin menaip, apa salahnya kan. *______*

poyo je aku ni. ahaxxxx :)

those gurllzzzz. jgn lupa puasa ganti eh. heee ;0

Aku rasa aku makin sensitifff. dulu aku tak pernah sensitifff. aku da berubah ke?
 aku rasa aku da berubah kpd fikiran yg lebih matang. tak nk jadi budak budak lg. *susah nak percaya kat diri sndiri* hakikat yg amat pedihh. adioos

Sunday, 4 September 2011

Di atas satu cinta


DI ATAS SATU CINTA.

Siapa yang tak mempunyai cinta di hatinya?

Allah memberi kita perasaan untuk menyayangi dan rasa disayangi.

Tetapi jangan lupa untuk kita mengenali cinta yg utama kepada Allah s.w.t.

Cinta terhadap insan. itu lumrah dunia. 
tetapi iman mampu mengawal hati dan fikiran. Iman membatasi cinta daripada di khianati. Kerana cinta itu suci. Cinta berlandaskan iman, agama. Cinta kerana mengharapkan Redha Allah.





jejak-jejak langkahku bagaikan lembaran waktu
apakah ku masih bisa terus melangkah
serpihan hidupku kan ku bangun di atas satu cinta

subhanallah aku mencintainya
subhanallah aku menyayanginya
dari ufuk timur hingga ke barat
selalu di hatiku



repeat :

selalu di hatiku

repeat : [4x]

selalu di hatiku 

Tak salah untuk mencintai.

Tak salah untuk menyayangi.

Tak salah untuk rasa dicintai dan disayangi.



ya allah

izinkanlah aku bila suatu saat aku jatuh hati

pilihkan untukku seseorang yang hatinya

penuh dengan kasih dan cintamu

dan membuatku mengkagumi-mu


ya allah

bila suatu saat aku jatuh cinta

pertemukanlah kami

jodohkanlah kami,satukanlah kami

berikanlah kami kesempatan untuk lebih

mendekati cintamu
dalam suasana sakinah mawaddah dan rahmah



Ya Allah , andai suatu masa nanti cintaku pada insan bernama Adam kan muncul, kau peliharalah cintaku agar suci dijalan yg Kau redhai.
Ya Allah, untuk masa sekarang ini, biarlah ilmu ilmu mu yg menjadi peneman ku di saat ku keseorangan.

Amiin.





Friday, 2 September 2011

. . .

.
.
.
OMG. aku terkejuttt tgok baju raya kita sama kaler. 1 pasang warna hijauuu. 1 pasang lagi oren  + coklatt. HAHA.

Rindu wehh kat kauuu.

tak apalah. yang penting aku tengok kau bahagia sekaranggg. Better than kau yg aku pernah kenal dulu.

doakan aku. doakan aku pun bahagia bersama rakan rakan aku.

walaupun kita tak pernah bersua setelah beberapa tahun, tak pernah berkata kata . . cukuplah sekadarr ingatan.

 di dalam doa.

ukhuwah fillah. :)



thanxxx pernah bagi aku rasa dihargai. thanx. sepanjang aku kenaL kau, aku lebihh faham tentang kehidupan sebenarr kt dunia ni.

sekarang aku akan survive better. pengalaman mengajar erti hidupp. dan aku tahu. kau pun macam tu gak. kau lebih faham macam mana nak dapatkan kebahagiaan.

alhamdulillah. aku hepi tgok kauu hepi.
*kadang kadang aku teringin nak tengok kau dpn mata walaupun dalam jarak 50meter.





Aku tak kan sesekali menyesal atas apa yg berlaku. itu semua kehendak Allah. Perancangan Dia adalah sebaik baik perancangan. and now, we survive our life better than before. and happy with our journey we have taken.

aku tak tahu nak guna bahasa apa untuk gelarr diri kau dan aku. aku kau? saya awak? ana enta? lela kamu?

Biarlah masa yang menjadi penawar.

6tahun. aku pendam.

Aku serah hati aku pada Allah. ye. itu yg lebihh utama.

ma fil qalbi, ngoirullah.

Allah yg bagi perasaan ni wujud. aku kena jaga hati aku betul betul. terima kasih Ya Allah. moga hati ini sentiasa terjaga.

amiiin.

pisang lambat berbuah

There was an error in this gadget

Follow by Email